Buller, ergonomi, trivsel, kemikalier, utbildning, skador, arbete på hög höjd, ensamarbete, tunga lyft, arbete med maskiner, gemenskap, sjukskrivning, delaktighet och säkerhet. Arbetsmiljöarbete går ut på att som arbetsgivare regelbundet ta reda på hur de anställda har det på jobbet. Systematiskt arbetsmiljöarbete regleras i arbetsmiljölagen och gäller för alla arbetsgivare, stora som små.
För oss handlar en god arbetsmiljö om omtanke och respekt
Med omtanke menar vi att arbetsgivaren tar hand om sina anställda men även att de som arbetar tillsammans tar hand om varandra och att alla visar respekt för instruktioner och riskbedömningar, utrustning och maskiner samt riskfyllda situationer. Det är ett ansvar som delas av både arbetsgivare och arbetstagare.
Trivsel, engagemang och klirr i kassan
Aktivt arbetsmiljöarbete leder till bättre arbetsförhållanden, minskar och förebygger olycksfall, stress och sjukdom, ger trivsel och ökar engagemanget och ger därmed också högre lönsamhet. För varje krona per anställd per år som investeras av företaget i förebyggande arbetsmiljöarbete kan företagen förvänta sig en potentiell ekonomisk avkastning på 2,20 kr. Läs mer i
studien från Internationella socialförsäkringsföreningen, ISSA.